Det är morgondagen vi kan förändra.
Tack för att du läst min bok Tacksam för livet. Syftet har varit att inspirera dig att börja göra något som du kanske inte börjat med idag, eller kanske ska du bara bekräfta vart du är idag och bara fortsätta där, för att du mår bra av det.

Exemplen som jag har valt ut från mitt liv, är situationer som jag varit i och som jag tagit lärdomar från. Lärdomarna och erfarenheterna har jag valt att dela med mig till dig, så du ska hitta vilket äventyr som väntar på dig. För mig är äventyr förknippat med bla aktiviteter, upplevelser och utmaningar där jag lämnar min komfortzon, för dig kanske det kan vara något helt annat, det vet bara du själv. Du skall själv komma på det, följ sedan ditt hjärta och låt tiden ha sin gång. Allting kan inte hända idag, förändringar tar tid, men ha tålamod, belöningen är värt det, jag lovar. Men vänta inte. Livet är kort. Nyttja tiden väl, och skapa möjligheter för dig med det du vill göra. Du kommer ihåg reflektionen från boken ”ta semester före och efter jobbet, varje dag”.

Här nedan följer inspirationsfilmer som är kopplade till olika händelser och upplevelser från boken. Filmerna är filmade med vanliga GOPRO kameror och har därefter laddats upp direkt på youtube.

Klicka på valfri nedan markerad fil, för att komma till aktuell film.

Gruvdykning vid Tuna Hästberga med sidemount dyksystem.

Gruvdykning från sjö till gruva.


Dykning med UV-scooter.

Fallskärmshoppning med winguit.


Fallskärmshoppning uppvisning Västra Mark Karlskrona.


Fallskärmshoppning från luftballong.

Äventyr med Mats Svensson under 2019.

Skida över Grönland 2019.

Hundspann igenom Lappland 2020.

Alpin klättring i Chamonix 2020.

På väg mot toppen av Aiuille de Verte Chamonix, 4122m.

Traverse av Rochefort Ridge i Chamonix, 4008m.

Klättring, cykling och kajakpaddling i Karlskrona Skärgård.

Endurokörning över stock och sten i mörker.

Surfskipaddling i mörker.

MTB-cykling och matlagning i Karlskrona Skärgård.

Fallskärmshoppning, baklängesvolter och dykning under samma dag.

Rörlighetsträning och kickboxning.

Var tacksam för det du har nu.
Våga ta vara på livet genom att leva och uppleva det. Greppa och ta chanser, lär av dem och våga använda utmanande situationer till något som bygger upp din trygghet och tro på dig själv. Om du våga tänja dina gränser och ta de stora, höga och svåra stegen kan du också ta de små stegen i vardagen som också kan leda till milstolparna i livet. Att se möjligheter, våga ta dem när de kommer och våga hålla kvar det viktiga när du ännu har chansen. Att våga stanna upp, reflektera, tänka på hur skört livet är och att då också känna tacksamhet för livet.
Var tacksam för det du har nu och det du kan göra med de förutsättningarna just nu. Under pandemin med Covid-19, när världen helt plötsligt stod stilla och olika verksamheter inte kunde genomföras på samma sätt längre, då gällde det att vara kreativ och komma på nya lösningar. Gör det bästa med det du har nu, drömmar kommer bara att bli en bonus.

Vad är viktigt och vad betyder något för dig?
Fråga dig själv, vad är viktigt för dig och vad betyder något för dig? Är det viktigt att ex jobba mycket, men samtidigt förlora sin hälsa så när man väl är ledig kan man ej njuta av det? Skulle du kunna jobba mer effektivt, för att få mer tid med dina barn eller familj? Eller börja göra lite av det du vill? Var tacksam för ditt jobb, det är det som bla ger dig din lön och trygghet för bostad och mat varje dag.
Var det viktigt för mig att klättra ett berg, men samtidigt förlora den personen som betydde mest för mig?
Rannsaka dig själv, reflektera var du befinner dig just nu i livet. Vad lägger du din tid på? Är det något du kan göra mindre för att börja med något som är viktigare?
Inom överlevnadsutbildning använder man ett begrepp som heter STOP. Stanna upp – Tänk till – Orientera vart du befinner dig just nu – Planera vad du skall göra härnäst.
Jag brukar använda STOP vid många tillfälle i livet, för att just stanna upp och reflektera vart jag är just nu.

Uppoffringar, prioriteringar och kommunikation.
Varje dygn har vi ett antal timmar som skall räcka till sömn, jobb, fritid, relationer och andra saker som du vill berika ditt liv med. Dock kanske det ibland känns som tiden inte räcker till? Så är det för mig ibland. Vissa val jag gjort i livet och har också blivit på bekostnad för något annat. Vill jag träna och förbereda mig inför ett äventyr, så kan jag samtidigt inte lägga tid på fester med kompisar. Visa saker får man offra för att uppnå andra saker istället. Det viktiga är att man kommunicerar det med sin partner eller vänner, så det finns en förståelse för varför man gör vissa val. När jag var i relationen med ”Emma” prioriterade jag ibland att jobba extra på helger för att köpa saker som vi tillsammans kunde använda till upplevelser längre fram. Ibland kommunicerade jag nog inte det på rätt sätt, varför jag gjorde vissa val. Gör inte mitt misstag. Kommunicera, var öppen och berätta varför du vill göra eller inte göra vissa saker.

Digitala föreläsningar

Att börja förändra och tro på något i ditt liv.
Om du vill förändra något i ditt liv, börja med det nu. Om du väntar tills imorgon, nästa år, till pensionen, så kan det vara försent. Absolut, det kommer att vara obekvämt och jobbigt att börja ta första steget, men har du väl börjat då kommer du säkert få energi som pushar dig framåt. Kör på från nu, om du vill börja med något du ej gör idag!
Tro på det du vill göra och uppleva med ditt liv. Det klassiska citatet, Du lever här och nu, det är så det är. Ta ingenting för givet. Allting kan tyvärr vara förändrat imorgon, även om du själv inte vill det. Vill du börja med något, så testa. I många artiklar och citat kan man läsa, Man ångrar bara det man aldrig gjorde. Kanske är det så. Men man får aldrig reda på det, om man ej testade själv?
Vad vill du göra i ditt liv? Ta dig tid att fundera och reflektera över det. Kanske skall du söka dig till nya forum för att stimulera dina ideer, tankar och reflektioner om vad du vill göra i livet. Om du fortsätter prata med samma människor du gjort hela livet hittills, så kommer du med stor sannolikhet att fortsätta tänka likadant. Testa dina nya tankar, med nya bekantskaper. Vill du förändra något, så börja med att ha likasinnade omkring dig, i riktning mot ditt nya mål.
Vill du bli miljonär på banken, eller vill du bli miljonär i livskvalite? De båda tankesättet hänger ihop, men kan du förändra något och värdesätta det du har nu, så kan kanske många andra saker bli bra också.

Att våga släppa taget.
Våga släppa taget-lita på det du kan och vill göra.
Som jag beskrev i kapitlet att våga släppa taget i äventyr, så är det likadant i livet.
Äventyren ger mig oftast känslan att jag känner mig riktigt levande. Detta pga att då har jag alla mina sinnen tillgängliga, jag släpper vardagen helt, och jag får en grym upplevelse. Jag har allting tillgängligt i mig. Jag har inget i mig som håller mig tillbaks.
Känslan att känna mig levande, strävar jag även efter i vardagen, fast det blir på ett annat sätt. Om jag försöker att förändra något, gentemot hur jag gjorde uppgiften förra gången, då kommer jag att utvecklas lite mer. Om jag vågar släppa taget, lita på min magkänsla och tro på mig själv på det jag kan, då kommer också förändringen att innebära nya saker för livet, små saker som senare blir större.

Kör bara kör!
Hur svårt ska det vara? Kom igen nu, ut och lev livet! Gör det du vill göra. Starta, förändra, sluta, eller bara var kvar där du är – du bestämmer! Ta kontrollen över din tid. Din tid är här och nu. Du vet inte vad som händer imorgon, nästa vecka/månad /år. Njut av det du har nu och idag. Allt annat du kommer att uppleva, kommer vara en bonus för dig. Mycket kommer att förändras, även om du inte vill det.
Bra jobbat med allt, du är duktig! Kör på nu! Kör bara kör!

Livet kan förändras snabbt.
Jag har skarp erfarenhet av att livet kan förändras snabbt, då jag var med om en skarp olycka vid gasfyllning av dykflaskor i Försvarsmakten. Vid explosions ögonblicket gick gas-boostern för syrgasfyllning sönder, och jag fick brännskador både i ansikte och händer. Trots detta lyckades jag behålla lugnet och stängde av tillförseln av syrgasen som strömmade ut i lokalen, vilket förhindrade ytterligare explosioner i lokalen.

STOCKHOLM 29:e maj 2017. Mats Svensson, Hörby, tilldelas av kung Carl XVI Gustaf Försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld, utan svärd, för ”rådigt och skickligt ingripande, med stor sinnesnärvaro under pressade förhållanden, samt med stort personligt mod och fara för eget liv förhindrat en större explosion som kunnat utgöra en stor fara för personal i området samt orsakat stora materiella skador, i samband med olyckan på FM DNC, i Karlskrona 2016” under Veterandagen på Gärdet i Stockholm på måndagen. Foto: Anders Wiklund /TT

Inspirationsföreläsningar.
Jag genomför olika typer av inspirationsföreläsningar till företag och team. Kontakta mig för förslag på upplägg som skulle passa för er.

Kontakt.
Vill du komma i kontakt med mig, når du mig på följande e-mail adress: mats.svensson@utvecklingoaventyr.se
Webb: utvecklingoaventyr.se

Beställa böcker.
Om du vill beställa boken Tacksam för livet, vänligen klicka på följande länK.

Boken är just nu under produktion, och kommer att levereras i april 2021.

Slutord.
Jag är en vanlig kille som vuxit upp på landet och är tacksam för allt jag fått uppleva genom livets utmanande skola. Allt har varit och är viktigt, oavsett om det varit bra eller mindre bra, allt hänger ihop i slutändan. Det viktiga är dock att ta med sig erfarenheterna och vara lite visare vid nästa vägval i livet.

Jag vill, jag kan, jag gör! – Gör du?

Lev väl och lycka till!